BourgogneAlsaceBeaujolaisBordeauxChampagne
ChileCôtes-du-RhôneLanguedoc-RoussillonProvenceSud-Ouest
På Domaine de l’Arlot hyldes biodynamiske principper i mark og kælder og druerne afstilkes ikke inden vinificering. Fra 2011 var Jacques Devauges ansvarlig for vinificeringen men hans job varetages fra årgang 2015 af Géraldine Godot. På Domaine de l’Arlot foretrækker man fadlagring på eg fra Allier og for at være sikker på kvaliteten, køber de selv direkte i skoven og lagrer det på Domainet. Når det har lgget og tørret i tre år i fri luft, gives det til bødkeren, der får besked på at riste træet så lidt som muligt under fremstillingen, idet ristning fremhæver fadsmag i vinen.
Domaine Bonneau du Martray stammer fra tiden omkring den franske revolution, hvor Bonneau du Martray-familien bl.a. erhvervede godt 10 ha på vestsiden af Corton-højen, lige i hjertet af det, der i dag er appellation Corton-Charlemagne. Besiddelsen forblev i familiens eje frem til 2017, og Domainet var i de sidste mange år emblematisk for Corton-Charlemagne. Under Jean-Charles le Bault de la Morinières ledelse indførtes biodynamien som led i en passioneret bestræbelse på at lave den ypperste vin, og det var en perle, der i 2017 blev solgt videre til amerikaneren Stanley Kroenke (Screaming Eagle). Under den nye ledelse fortsatte man heldigvis det arbejde, der var påbegyndt af Jean-Charles og beholdt de ansvarlige for marker og kælder. Af forskellige årsager valgte de nye ejere at leje nogle parceller ud til Domaine de la Romanée-Conti, så produktionen fra Domaine Bonneau du Martray i dag er ca. en tredjedel mindre, end oprindeligt. Domainet laver også en lille smule rød Corton (fås desværre ikke i Vinrosen).
Maison Pierre Bourée blev grundlagt i 1868 af Pierre Bourée. Huset ejer marker i Gevrey, Grand Cru Charmes-Chambertin, 1er Cru Gevrey Les Champeaux, 1er Cru Beaune Les Epenottes samt marken ”Clos de la Justice”, som er på Village-niveau. Herudover køber vinhuset druer eller most fra udvalgte vinbønder. Vinifikation og markarbejde sker overordnet set på gammeldags facon. Som kun ganske få domæner i Bourgogne har de aldrig brugt ukrudtsdræbere i marken men altid foretrukket pløjning. Druerne håndplukkes i små kasser og bringes i gærkarrene, alle åbne egetræskar, uden at afstilkes. Gæringen, der udføres med den naturligt forekommende gær, varer fra 15 til 20 dage, hvorefter vinen hældes over på små egtræsfade, de såkaldte ”pièces Bourguignonnes”(228 liter). Modningen på fad varer i op til 2 år, hvorefter vinen klares og hældes på flaske.
Domaine Chevrot er en familieejet vingård, som ligger i den lille lands¬by Cheilly-lès-Maranges i den allersydligste ende af Côte-d’Or. De ejer 20 ha vinmarker. Jordbunden består af kalkholdigt ler.Vinstokkene er gennemsnitligt 30 år gamle og domainet er certificeret økologisk. De røde vine fra Domaine Chevrot er gennemgående solidt byggede, med en tydelig mineralsk komponent og en kirsebærdomineret duft. Det er vine, der kan lagres længe, ofte op til 10 år uden problemer.
Domainet ligger i Volnay og består af en håndfuld 1er Cru og Grand Cru marker. Det er Volnay 1er cru Clos de la Chapelle, Volnay 1er cru En Carelle-sous-Chapelle, Pommard 1er cru Les Chanlins og Beaune 1er cru Les Bas de Teurons. I 2011 købte Mark M. O'Connell, Philippe Remoissent og Pierre Meurgey det der dengang hed Domaine Louis Boillot og markerne er under omlægning til økologi og biodynamik. Den årlige produktion er på små 18.000 flasker. Druerne plukkes i hånden og 75% afstilkes resten er hele klaser. Druerne vinificeres med så lidt indblanding fra vinmageren som muligt og lagrer på franske egetræsfade fra Allier skoven og 30% af fadene er nye.
Domaine Confuron Cotédidot ligger i Vosne Romanée og ejes af Yves og Jean-Pierre Confuron. Familien er blandt de ganske få, som aldrig har brugt kemiske ukrudsmidler i marken i de 4 generationer, de har haft jorden. Markerne pløjes og vinstokkene er gennemsnitlig 65 år gamle. Markerne dyrkes efter økologiske principper, men de er ikke certificeret. Høstudbyttet er meget lavt og druerne plukkes så sent som muligt. Klaserne vinificeres hele, koldmacerer og udblødningen er lang, 30 til 35 dage.
Domaine des Croix er forholdsvis nyt med hensyn til det nuværende ejerskab. I 2005 købte en håndfuld amerikanske investorer og David Croix Domaine Duchet og omdøbte ved samme lejlighed stedet. Dengang var der kun 5 ha vinmarker, men med fynd og klem er det lykkedes at øge markarealet til 6,5 ha. Markerne ligger omkring Beaune, på Corton bjerget og i Savigny. Jorden er aldrig blevet sprøjtet med ukrudsdæbende midler og fra 2008 er alle syntetiske sprøjtemidler også blevet bandlyst. Det meste af arbejdet foregår i marken og vinifikationen sigter efter at holde på den frugtige dimension i vinene, samtidig med at der værnes om hvert terroirs specifikke egenskaber.
Domaine de Courcel ligger midt i Pommard og har været ejet af Courcel familien i 4 generationer. Det beplantede areal er udgjort af 5 ha Grand Clos des Epenots med vinstokke, som er 65 år gamle, mens resten er små plots af 1er Cru Les Rugiens, Les Fremiers, Les Croix Noires og Villages Les Vaumuriens.
Markerne dyrkes efter økologiske principper, men de er ikke certificeret. Yves Confuron er ansvarlig for marker og kælder. De fleste vinstokke blev plantet før de nye Pinot kloner kom på markedet, så vinstokkenes genetiske materiale er heterogent, hvilket Yves mener giver større kompleksitet i den færdige vin.
Høstudbyttet er meget lavt og druerne plukkes så sent som muligt. Klaserne vinificeres hele, koldmacerer og udblødningen er lang, 30 til 35 dage.
Domaine Jean-Yves-Devevey ligger i Demigny i Côte d’Ors sydligste ende. Vinhuset blev grundlagt i 1992 af Jean-Yves på et meget spinkelt grundlag (2 ha vinmarker), men med masser af lyst og entusiasme. I dag er Domainet på 5 ha, heraf e ½ ha Beaune 1er Cru Les Pertuisots.
Domaine Dujac drives af Seysses familien; Jacques grundlagde vingården i 1967 og er stadig involveret i driften, men sønnerne, Jeremy og Alec og Jeremys kone Diana, som er ønolog, har kørt stedet i de sidste mange år. Det hele startede med 4,5 hektar, men i dag ejer familien lidt over 15 hektar. De har marker i Morey-Saint-Denis, Clos de la Roche, Vosne-Romanée 1er cru Aux Malconsorts, Clos Saint Denis, Gevrey-Chambertin 1er cru Les Combottes, Morey-Saint-Denis 1er cru, Vosne-Romanée 1er cru Les Beaux Monts, Charmes-Chambertin, Echézeaux, Morey Saint Denis Blanc, Chambolle Musigny, Morey-Saint-Denis 1er cru Les Monts Luisants, Bonnes Mares, Chambolle-Musigny 1er cru Les Gruenchers, Chambertin, Bourgogne Blanc, og Romanée-Saint-Vivant. Domainet er certificeret økologisk og alle druer fra egne marker kommer hele i gæringskarret.
Genouilly er en lille by i Côte Chalonnaise (Bourgogne), og her ligger et mindre kooperativ, som i de senere år har udmærket sig ved kvaliteten af sine vine - herunder de mousserende. Basisvinen til deres årgangscrémant er gæret og lagret på små egetræsfade, hvilket runder vinen af og fremhæver dens finesse. Basisvinen, der gæres anden gang i flaske, lagres med bundfald i mindst 9 måneder.
Maison Camille Giroud ligger i Beaune og blev grundlagt i 1865 af manden (for det er en mand) af samme navn. Huset var kendt for sine kraftige vine, der gerne krævede mindst 10-15 års lagring, før de var drikkemodne og dem kan vi stadig få fat i. Op gennem 1990'erne blev det sværere og sværere at arbejde med så lange lagringstider, og til sidst måtte brødrene Bernard og Francois Giroud smide håndklædet i ringen og sælge. Køberne var amerikanerne Ann Colgin og Joe Wender. Med den Bourgogne-baserede landsmand, Becky Wasserman, som direktør lagde man ud med årgang 2001. Vinmager var og er den talentfulde David Croix, der først og fremmest søger at lave vine, som på bedste måde gengiver de enkelte terroir. En egentlig ”husstil” interesserer ham ikke. Der er altså ikke, hvad ejerskabet kunne give anledning til at frygte, tale om vine ”à l'américaine” med overdrevent ekstrakt og stærk dosering af nye fade. Druerne (gamle stokke) afstilkes, før de gæres i åbne egetræskar.
Domaine des Comtes Lafon har været i familiens eje i 3 generationer og idag ejer de næsten 14 hektar på de fineste marker i Meursault og Volnay. I 1984 overtog Dominique Lafon det overordnede ansvar og 10 år senere gik han over til at passe markerne efter biodynamiske principper.
Domaine des Héritiers du Comte Lafon blev grudlagt i 1999. Det ejes og ledes af Dominique Lafon fra Domaine des Comtes Lafon i Meursault. Det ligger i Milly-Lamartine med marker her og i de omkringliggende kommuner Bussières, Chardonnay og Uchizy, i alt godt og vel 8 ha. Det er Dominiques ambition at rehabilitere terroiret i området gennem biodynamisk dyrkning af druerne. Fra 2005 er hele Domainet gået over til biodynamisk dyrkning men er ikke certificeret.
I sin nuværende form blev Domaine du Comte Liger-Belair dannet af i år 2000 af Louis-Michel Liger-Belair. Han er uddannet landbrugsingeniør og ønolog og besluttede sig for at genoptage driften af familiens vinmarker i Vosne-Romanée. Familien kom til Bourgogne i 1815 og ejede dengang 60 hektar af de fineste appellationer. I 1933 blev hele domænet solgt, da 2 arvinger ikke var myndige og lovgivningen gav de øvrige arvinger ret til tvangssalg for at realisere værdierne i boet. Det lykkedes for Louis-Michels bedstefar og hans bror Just at købe La Romanée, Les Reignots og Les Chaumes. I 2000 overtager Louis Michel 1,5 hektar og i 2002 får han fingre i 1,6 hektar Vosne-Romanée Premier Cru,Aux Reignots og La Romanée. Fra 2006 lejer han 5,5 hektar i Echezeaux, i Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots, Les Petits Monts og Les Brûlées. I Nuits-Saint-Georges er det 1er Cru Aux Cras, Vosne-Romanée et Nuits-Saint.Georges.
Nicolas Maillet kommer fra en familie som har leveret druer til det lokale kooperativ i tre generationer. Selv har han en solid uddannelsesmæssig baggrund som agronom og ønolog. Han tog tidligt beslutningen om at lave sin egen vin af sine egne druer og dyrker markerne efter økologiske principper. Druerne håndplukkes og presses direkte. De gærer med den gær, som naturligt sidder på skallerne. Mosten gærer ved lav temperatur i store tanke i 9 måneder og gennemgår mælkesyregæring. Vinstokkene er 50 år gamle og jorderne består af hvidler.
Domaine Matrot er et veletableret familiebrug i Meursault med en fin produktion af vine primært fra kommunerne Meursault og Puligny. Marken Blagny La Pièce Sous le Bois giver meget terroirdrevne røde vine. Vinstokkenene er gennemsnitligt 30 år gamle.
Domaine Alain Michelot har i alt 8 ha vinmarker og fremstiller på dette beskedne areal 11 forskellige vine, hvoraf mange er “premier cru”. Elodie har overtaget efter sin far og praktiserer langvarige gæringer (18 - 21 dage) i åbne kar, næsten uden stilke. Lagring og modning i 12 til 20 måneder på små egetræs¬fade, “pièces bourguignonnes” (228 liter), hvoraf 30 - 50% hvert år fornys. Ingen klaring, men en let filtrering ved aftapning. Vinene fra Nuits-Saint-Georges er generelt kraftige, med tydelig garvesyrestruktur og en umiskendelig mineralsk komponent. Det er derfor ikke overraskende, at en god Nuits-Saint-Georges uden problemer kan ligge i 30 år.
Domaine de Montille er familieejet gennem 4. Generationer. Etienne de Montille arbejdede længe i den parisiske bankverden men brød som den første traditionen med ”udearbejde” og i 2001 flyttede han fra Paris tilbage til Bourgogne og blev fuldtidsvinmager. Han måtte dog også tage ansvaret for mark og kælder på Château de Puligny Montrachet ved siden af arbejdet på familiens vingård og i 2003 grundlagde han et négociant firma sammen med sin søster Alix, Les Deux Montilles.
Domaine de Montille ligger i Volnay med marker her. Etienne er en modig og visionær mand, for allerde i 1995 omlagde han driften til økologisk vinbrug og i 2005 gik han skridtet videre til biodynamisk dyrkning af markerne. Genplantning af markerne sker med 50% klonede sorter og 50% af planter som bliver opformeret af eksisterende plantemateriale, der har udvist særligt interessante egenskaber. Høstudbyttet er naturligt lavt for vinstokkene er for størstedelens vedkommende meget gamle.
Som vinmager har Etienne de Montille ændret lidt i sin fars gamle måde at gøre tingene på. De gamle vine fra domænet havde en legendarisk holdbarhed men var ret stramme og utilnærmelige i deres unge år. Etienne har brugt lang tid på at fremelske frugt og finesse allerede fra vinens første år på flaske uden at det er gået ud over holdbarheden.
Søskendeparret Etienne og Alix de Montille startede Maison Deux Montille Soeur Frère med at lave årgang 2004. De købte druer, og den ansvarlige for vinifikationen var Alix, der var gift med Jean-Marc Roulot og derfor havde lært ét og andet om at lave hvidvin. Stilen i vinene var altid meget præcis og mineralsk. De var vertikale og muskuløse med et energisk afsæt og frisk finish.
Siden starten er der sket en del ændringer. Alixe står ikke længere for at lave vinene, der nu laves af holdet bag Domaine de Montilles vine. Øverst ansvarlig er naturligvis Etienne de Montille, men i det daglig er det kældermester Brian Sieve, der styrer slagets gang. Med Alixes udtræden af projektet måtte det naturligvis også have et nyt navn, og det blev meget naturligt Maison de Montille.
Domaine Marc Morey ligger i Chassagne-Montrachet og drives af Marc Moreys svigersøn, Bernard Mollard i samarbejde med datteren Sabine. Domainet er på knap 10 hektar. Arbejdet i mark og kælder er traditionelt med moderat brug af svovl og fokus på lavt høstudbytte, så brugen af pesticider minimeres. Markerne pløjes systematisk. Gæring og lagring foregår på små egetræsfade (228 liter).
Domaine J.-F. Mugnier ligger i Chambolle-Musigny. Ejendommen blev skabt af Frédérics bedstefar i slutningen af 1800-tallet, og omfattede foruden vinmarker i Chambolle også besiddelser i Clos de Vougeot og Nuits-Saint-Georges. Ved slutningen af 2. verdenskrig besluttede familien, der var beskæftiget med bankforretninger i Paris, at leje vinmarkerne ud til huset Faiveley, og det er først fra 1977, der blev taget skridt til at ophæve denne lejekontrakt. Fréderic Mugnier, der er uddannet ingeniør og arbejdede med olieudvinding, lavede sin første vin i 1985 - egentlig kun for sjov i forbindelse med et sabbatår. Han kom imidlertid til at synes så godt om livet som vinbonde, at han sagde ingeniørtilværelsen farvel og blev i Chambolle. Nuits-Saint-Georges Clos de la Maréchale kom i 2004 som den sidste mark tilbage fra Faiveley. Domainet omfatter herefter i alt godt 14 hektar hvoraf Clos de la Maréchale udgør de 10 hektar.
Philippe Pacalet er uddannet ønolog, og har i de sidste 20 år lavet vin, først for Domaine Prieuré-Roch og siden 2001 for sig selv. Inspireret af Marcel Lapierre og Jules Chauvet bruger han ikke svovldioxid i vinifikationen. På dette område har Philippe været forgangsmand i Bourgogne. Alle druer købes af udvalgte vinbønder, med hvem Philippe nøje aftaler dyrkningsmetoder, og han sørger selv for at høste og sortere i druerne. Markerne pløjes og følger så vidt muligt økologiske og biodynamiske principper men Philippe er rebel ud over alle grænser, så han nægter at underlægge sig nogen form for certificering og rubricering.
Vinene er frugtbårne i deres unge år med flotte florale dimensioner, som vinificering med hele klaser så ofte bringer med sig. Når de får alder er det mineraliteten, letheden og vinenes forskellige terroirs, der træder i forgrunden.
De sidste vine under navnet Domaine du Château de Puligny-Montrachet blev lavet i årgang 2016. Nye regler på europæisk plan gør det forbudt at opkalde et Domaine efter en appellation - eller skal vi sige officiel kvalitativ benævnelse, med mindre der på Domainet udelukkende fremstilles vine med den kvalitative benævnelse, der indgår i Domainets navn. Det krav kunne ikke opfyldes af Domaine du Château de Puligny-Montrachet, og derfor besluttedes det at lægge det ind under Domaine de Montille. Vi kan således stadig tilbyde de vine, der før solgtes under navnet Domaine du Château de Puligny-Montrachet, men fra og med 2017 under navnet Domaine de Montille.
Domaine Robert-Denogent drives af Jean-Jacques Robert og sønnen Nicolas. De arbejder meget bevidst på at lave vine, der afspejler de enkelte markers særlige kvaliteter. Vinstokkene på alle markerne er meget gamle, mellem 60 og 80 år. Vinenes renhed, præcision og fine balance skyldes i allerhøjeste grad den omhu, der på Domainet lægges for dagen i alle vinfremstillingens og vindyrkningen faser, lige fra det bevidst lave udbytte over den skrappe druesortering til den nøje udvælgelse af egetræsfadene.
Domaine de la Sarazinière er en vingård på 6 hektar, som ligger vest for Mâcon. Der er 3 hektar med Chardonnay i appellationen Mâcon Bussières, 2 hektar Gamay og 0,7 hektar Aligoté. Den gennemsnitlige alder på vinstokkene er 60 år og de ældste vinstokke er 80 år. Jorden består af hvidler med et højt indhold af kalksten på visse jordlodder.Vinmarkerne dyrkes og vinene fremstilles med respekt for områdets traditioner og for de forskellige terroirs. Druerne håndplukkes og gærer med den gær der naturligt sidder på skallerne. Der tilsættes kun lidt svovl inden aftapning.
Domaine Robert Sirugue er familieejet gennem 4. generationer og markerne udgør 11 ha omkring Vosne-Romanée. Hele familien er travlt beskæftiget både i marken og i kælderen. Her får man ægte ru håndtryk både fra mænd og kvinder! Ud over Bourgogne, fremstiller Domaine Sirugue vine med appellationerne Vosne-Romanée, Vosne-Romanée Vieilles Vignes, Vosne-Romanée Les Petits Monts, Chambolle Musigny og så ejer de et stykke af den legendariske Grands-Echezeaux mark. Domaine Robert Sirugue er kendt for sine traditionnelt og klassisk fremstillede vine. De er elegante og fint ekstraheret uden overdreven brug af nye fade.
Domaine Jean og Jean-Louis Trapet hører til blandt de gamle, velrenommerede domainer i Gevrey-Chambertin. Det var Louis Trapet, Jean-Louis’ bedstefar, der grundlagde vingården. Med Jean Trapet ved roret var domainet op gennem 80'erne blandt pionererne mht. at søge at fastholde og forbedre kvaliteten gennem nye teknikker i gærings- og ekstraktionsprocessen. Mod slutningen af årtiet stod det imidlertid klart, at vejen frem mod bedre vine var en anden. Da Jean-Louis tog over i starten af 90'erne, blev kursen lagt over mod biodynamisk drift af vinmarkerne og skrap sortering af druematerialet. Under fremstillingsprocessen blev der hen ad vejen skruet ned for ekstraktionen.
Domaine Comte de Vogüé blev grundlagt i 1450. Huset forblev i familiens eje og fik sit navn da Catherine Bouhier blev gift med Cerice-Melchior De Vogüé i 1766. I nyere tid overtog Comte Georges de Vogüé domainet i 1925. I dag består Domainet af 7,25 ha med den sagnomspundne mark Le Musigny, som udgør 80% af hele denne appellation. Herudover er der 2,75 hektar Bonnes-Mares og 1,8 ha Premier Cru Chambolle-Musigny. Under ledelse af Jean-Luc Pepin, med ønologen François Millet i kælderen og Eric Bourgogne i vinmarkerne kan dette domaine ikke sætte en fod forkert. Det hører til blandt de allerbedste Bourgogne huse.
Hervé Souhaut er pariser, men skæbnen ville, at han skulle forlade stenbroen og flytte til Ardèche for at blive vinbonde. Han hører til kredsen omkring Marcel Lapierre, der følger de vinifikationsmetoder, som blev udviklet af Jules Chauvet, og som sigter mod at gengive de enkelte terroir så præcist som muligt. Et par af hovedpunkterne i metoden er at undgå brugen af svovdioxid og industrielt opformeret kulturgær, samt naturligvis at fremelske og benytte så sunde og modne druer, som muligt. En konsekvens heraf er, at markarbejdet foregår efter økologiske principper.
Domaine Ostertag ligger i landsbyen Epfig, ca. 40 km syd for Strasbourg (Bas-Rhin). André Ostertag har arbejdet i Bourgogne under sin uddannelse og har ladet sig inspirere. Stik imod skik og brug lagrer hans Pinot gris og Pinot blanc på små egetræsfade, la pièce bourguignonne. Domaine Ostertag står i dag for nogle af de mest spændende og originale vine i Alsace. Det overordnede mål for André Ostertag har hele tiden været at lave så autentiske vine som muligt. Det har ført til, at Domainet siden 1998 er gået over til biodynamisk dyrkning af vinstokkene. Vinene gærer udelukkende med den naturligt forekommende gær, og de filtreres så vidt muligt ikke ved aftapning. Chaptalisering forekommer ligeledes meget sjældent, for druerne modner uden de store problemer, fordi udbyttet holdes kraftigt nede.
Andrée Trapet er gift med Jean Louis Trapet fra vores Bourgognehus. Hun arbejder på vingården i Alsace, når hun ikke er i Bourgogne og hendes mor bor på stedet. Vinen fremstilles efter samme filosofi, som i Bourgogne. Det betyder at markerne dyrkes efter biodynamiske principper og mosten gærer spontant med minimum brug af svovl i kælderen.
Château Cambon ligger nogle kilometer fra Villié-Morgon i retning mod Saône-floden og her fremstilles Beaujolais på Gamay druen. Marcel Lapierre var inspirator og drivkraft bag Château Cambon. Hans filosofi indebærer blandt meget andet, at man kan undgå brugen af svovldioxid under vinifremstillingen for at bevare frugten og personligheden i vinen.
Mathieu Lapierre har overtaget vingården i Villié-Morgon fra sin afdøde far Marcel Lapierre. Appellationen Morgon dækker ca. 1100 ha, og jordbunden består overvejende af forvitret skifer. Siden midten af 80'erne har Marcel Lapierre fremstillet vine efter nogle principper udarbejdet af Jules Chauvet. Sidstnævnte var en anerkendt videnskabsmand og vinkender. Metoden tager sigte på at lave vine, der i videst muligt omfang udtrykker det enkelte områdes eller den enkelte vinmarks karakteristika, det som franskmændene med et uoversætteligt udtryk kalder “vins de terroir”. Fremgangsmåden indebærer blandt meget andet, at man kan undgå brugen af svovldioxid, der normalt anses for uundværligt i vinfremstilling.
Christophe Pacalet bor i Cercié, hvor hans vinkælder også ligger. Han ejer ingen marker, men køber druer hos udvalgte vinbønder rundt omkring i Beaujolais. Christophe står selv for markarbejdet og høsten af druerne, så han opnår den kvalitet, han skal bruge for at vinificere uden svovldioxid. Kun modne og sunde klaser kan bruges.
Inspirator og drivkraft bag Christophe Pacalets projekt er hans onkel, Marcel Lapierre, der igen var inspireret af den legendariske videnskabsmand, vinproducent og vinkender, Jules Chauvet. Denne udviklede en metode til at lave vine, der i videst muligt omfang udtrykker det enkelte områdes eller den enkelte vinmarks karakteristika, det som franskmændende med et uoversætteligt udtryk kalder “vins de terroir”.
Familien Pueyo er 5. generation på stedet og de begyndte den økologiske omlægning af hele driften i 2010. De 8,5 hektar vinmarker ligger ved Libourne og jordene, som er grusede og magre, giver tidligt modnende druer. Druesorterne er Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon og vinstokkene er gamle, over 40 år, så høstudbyttet er naturligt lavt. Markerne pløjes og druerne håndplukkes og spontangærer. Château Belregard Figeac er blandet af Merlot og Cabernet Franc. Halvdelen af vinen lagrer 12 måneder på franske egetræsfade mens den anden halvdel lagrer på rustfri ståltanke.
Château Dutruch Grand Poujeaux er opkaldt efter den ejer, der grundlagde ejendommen omkring 1850. Jean-Baptistes familie købte slottet i 1967. Slottet ligger i Moulis på nogen af de bedste jorde. Af de 30 hektar med vinstokke gror 90% på grusaflejringer fra Garonnefloden og 10% på jorde med hvidler. Vinstokkenes gennemsnitsalder er 30 år. 60% af druerne plukkes i hånden og resten med maskine. Efter grundig sortering hældes druerne i gæringskar af beton og rustfri stål. Druerne gærer og macererer i 17 til 25 dage inden de presses. Højeste gæringstemperatur er 28 grader og ekstraheringen er nænsom. Det giver bløde tanniner og megen frugt i vinene. Vinen lagrer 12 måneder på barriques hvoraf en trediedel er nye fade.
Château Rochebelle ligger i Saint-Laurent-des-Combes og naboerne hedder blandt andet Château La Mondotte og Château Tertre Roteboeuf. Vi er med andre ord i hjertet af Saint-Emilion Grand Cru Classé. Château Rochebelle ejes af Philippe Faniest, der har haft en lang og glorværdig karriere som professionel fodboldspiller, mens datteren Emilie har uddannet sig til ønolog. Hun har det overordnede ansvar for vinfremstillingen. Slottet har været i familiens eje siden 1847. Markerne spreder sig over sølle 2,8 hektar, og det giver en årlig produktion på 18.000 flasker. Jordene består af hvidler og jordlaget er meget tyndt, kun 40 til 50 centimeter. Under markerne ligger kælderen, en monolitisk kalkstenshule, hvor vinene lagrer køligt ved 13 grader i 12 til 18 måneder. Vinstokkene er cirka 45 år gamle og på Château Rochebelle laver de Saint-Emilion på gammeldags manér, og det er efter vores dybeste overbevisning, det der skal til, for at få det bedste ud af det exceptionelle terroir, som slottets druer kommer fra. Vi taler om terroirdrevne vine med fokus på frugt, kompleksitet og holdbarhed kombineret med en fintfølt fadlagring.
Château des Graviers er beplantet med 13 hektar vinstokke og markerne dyrkes efter biodynamiske principper. Christophe Landry er 4. generation på stedet og gør hvad han kan for at bevare det originale Bordeaux udtryk. Alle tilladte røde druesorter dyrker han, men selvfølgelig med hovedvægt på Cabernet Sauvignon, vi er trods alt i Médoc. Af det samlede areal udgør Cabernet Sauvignon 61%, Merlot 26%, Cabernet Franc, 5% Petit Verdot, 3% Malbec 3% og 3% Carménère.
Jacques Mestres vingård ligger i Châteauneuf-du-Pape i den sydlige Rhônedal, på venstre flodbred. I Châteauneuf-du Pape findes der hele 13 tilladte druesorter, der giver et stort spillerum for den individuelle skabertrang. Hos Jacques Mestre er vinen bygget op omkring grenache-druens kvaliteter, der er fylde, kraft og krydderi. Syrah tilføjer struktur, mourvèdre fasthed og cinsault syre og friskhed. Vinen modnes på store træfade, såkaldte “foudres”, før den tappes. Aftapningen sker i øvrigt ikke på én gang, men efterhånden som der er behov for det. Vinene ligger således ofte i mange år på fad, hvilket giver den en anden aromatisk profil end den ville have fået ved udelukkende modning på flaske.
Bernard Pontaud har sin vingård i byen Gaujac, der ligger på højre Rhône-bred, næsten over for det berømte Châteauneuf-du-Pape. Jordbunden på denne side af Rhône er af en sådant beskaffenhed, at vinene bliver mere udtalt frugtige, noget lettere og mindre krydrede end på venstre bred. Vinene fremstilles både ved traditionel gæring i åbne cementkar, men også på Beaujolais manér med kulsyreudblødning af hele klaser.
Basile Saint-Germain lavede sin første vin på Domaine Les Aurelles i 1995. Vingården ligger i Landsbyen Nizas, der ligger små 20 kilometer fra havnebyen Sète. Domainet består af 9 hektar marker med forskellige jordtyper, primært terrasser af grusholdigt sand mens en lille del er basaltholdigt. Det er her druen Mourvèdre trives bedst. Filosofien er biodynamisk, høstudbyttet er minimalt cirka 20 til 25 hl/ha og druerne håndplukkes. Vinene lagrer mellem 24 og 48 måneder på cementtanke, inden de sættes på flaske.
Triennes S.A. blev skabt i 1990, da Jacques Seysses (Domaine Dujac), Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) og Michel Macaux (parisisk forretningsmand) i fællesskab købte Domaine du Logis-de-Nans, tæt ved den lille by Nans-les-Pins i Provence. Den noget forsømte ejendom tiltrak deres opmærksomhed på grund af vinmarkernes beliggenhed og jordbundens beskaffenhed.
Det tilplantede areal er på 46 ha, svagt skrånende, mager, kalkholdig lerjord, så fattig, at kun vinstokke kan trives. Eksponeringen er stik syd, hvilket garanterer lys i massevis, medens de forventelige høje temperaturer undgås grundet markernes høje beliggenhed, mellem 420 og 450 m.o.h. Ydermere beskyttes stokkene mod forårskulde fra nord af Le Mont Aurélien og mod varme, fugtige vinde fra Middelhavet i syd af Le Massif de la Sainte-Baume.
Château du Tariquet